Onze bio-circulaire strategie
MIVAS trekt volop de kaart van de circulaire economie, om op vlak van milieu-impact op een positieve manier te kunnen bijdragen aan de noodzakelijke verduurzaming van productie- en consumptieprocessen. Dit willen we doen door zowel voor de bio-cyclus (bio-composteerbare materialen) als de technische cyclus (hergebruik, recyclage en bio-based) op zoek te gaan naar nieuwe circulaire verpakkingssystemen in samenwerking met verschillende partijen : klanten, leveranciers, wetenschappers (Universiteit Antwerpen).
Esther Noëth is doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Daar doet ze binnen de onderzoeksgroep productontwikkeling (circulair & strategisch design) in samenwerking met Mivas onderzoek naar hoe maatwerkbedrijven de transitie naar de circulaire economie kunnen maken om zo ook op lange termijn hun tewerkstellingsmissie te kunnen verwezenlijken. Het doctoraat wordt ondersteund door VLAIO in het kader van een Baekeland-mandaat.
Het onderzoek splitst zich op in verschillende onderzoeksfasen:
- de match van sociale tewerkstelling met nieuwe activiteiten in de circulaire economie
- nieuwe circulaire waardeketens en de positionering van maatwerkbedrijven hierin
- de transitie van een maatwerkbedrijf als organisatie om deze nieuwe rollen op te kunnen nemen en
- het ecosysteem dat opgebouwd moet worden buiten de organisatie om deze nieuwe rollen te blijven ondersteunen.
Ziet u zelf mogelijkheden om een maatwerkbedrijf in te schakelen in uw circulaire waardeketen? Of wilt u samen met ons bekijken wat mogelijk zou kunnen zijn in de toekomst?
Neem dan contact op via esther.noeth@mivas.be of
+32 (0)3 491 07 14
Innovatie ligt hiervoor aan de basis. Zo heeft MIVAS een nieuwe machine ontwikkeld die bio-thuis-composteerbare folies kan krimpen en flowpacken (papierfolie). Iets wat voordien niet mogelijk was door de impact van de hitte van een gewone krimptunnel op het materiaal. Hiervoor hebben we sinds april 2021 een octrooi in handen. Ook worden de mogelijkheden tot het reinigen in een wasstraat, controleren en opnieuw afvullen van herbruikbare verpakkingen geëxploreerd. Eveneens nieuw in ons gamma is het banderolleren, een techniek om producten te bundelen met een minimum hoeveelheid plastic. Door de ervaring van MIVAS met strenge kwaliteitsnormen (ISO 22000 en BRCGS Global Standard for Food Safety) zijn we een ideale partner om dit soort opdrachten succesvol uit te voeren.
REDUCEREN
Met innovatieve technieken reduceren wij de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een absoluut minimum.
|
RECYCLAAT
Het maximaal inzetten van recyclaat waar dit haalbaar en veilig is, zodat we het gebruik van nieuw verpakkingsmateriaal beperken.
|
HERGEBRUIK
Herbruikbare verpakkingen zijn de toekomst. Mivas wil hier ook een betrouwbare partner zijn in elke stap van dit proces.
|
BIO-AFBREEKBAAR
Toewerken naar het sluiten van de keten van bio-composteerbare verpakkingen.
|
RECYCLAGE
Streven naar maximale recyclage, zowel voor onze interne afvalstroom als voor onze verpakkingsmaterialen en werken met monomaterialen waarvoor recyclagestromen bestaan
|
DUURZAME INNOVATIE
Samen met onze klanten en partners gaan we op zoek naar de meest duurzame (people-planet-prosperity) verpakkingsoplossing voor elk product.
|
Interesse om samen met ons over dit vraagstuk na te denken, kennis uit te wisselen of te bekijken wat wij voor jou zouden kunnen betekenen?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.