Featured Image 1

De afgelopen jaren heeft de circulaire economie veel aandacht gekregen als duurzaam alternatief voor de traditionele lineaire economie, een transitie waarbij herbruikbare verpakkingen een cruciale rol spelen. Terwijl industrieën wereldwijd worstelen met de milieu-uitdagingen van overmatig plastic afval en de uitputting van natuurlijke grondstoffen door wegwerpverpakkingen, worden innovatieve, digitaal ondersteunde oplossingen essentieel.

Om dat aan te pakken hebben Twintag en maatwerkbedrijf MIVAS hun expertise in digitale identificatiemiddelen en circulaire verpakking gebundeld om een platform te creëren dat een digitale unieke ID (UID) integreert, weergegeven door middel van een QR-code, om de implementatie van herbruikbare verpakkingen te verbeteren.

Featured Image 1

De rol van digitale UID's in herbruikbare verpakkingen

Een digitale unieke identificatie (UID) helpt herbruikbare verpakkingen mogelijk te maken door een manier te bieden om elke verpakking tijdens zijn hele levenscyclus te traceren en te beheren - van productie tot gebruik door de consument, terugname, reiniging en herdistributie. Laten we dat eens uitwerken:

1. Beheer van de levenscyclus

Elke verpakking met een digitale Twintag-ID kan tijdens zijn hele levenscyclus worden gevolgd, van gebruik tot terugname en hergebruik. Cycli kunnen worden geteld voor een gecertificeerd maximaal gebruik. Het monitoren van slijtage kan helpen om statistieken op te stellen. Dit vergemakkelijkt efficiënt beheer van verpakkingsmaterialen, zodat ze optimaal worden benut, maar wel binnen verantwoorde veiligheidsgrenzen.

2. Kostenbesparingen en milieueffecten

Door het gebruik van verpakkingsmaterialen te optimaliseren en de behoefte aan wegwerpverpakkingen te beperken, kunnen bedrijven aanzienlijke  kostenbesparingen realiseren en tegelijkertijd hun impact op het milieu verlagen.

3. Real-time tracering en zichtbaarheid

Traceerbare verpakkingen bieden een ongeëvenaarde zichtbaarheid in de toeleveringsketen. Dit laat bedrijven toe producten in realtime te volgen, van productie tot levering en verder.

4. Voorraadbeheer

Door exacte gegevens te verstrekken over waar producten zich in de toeleveringsketen bevinden, kunnen bedrijven voorraden effectiever beheren, overschotten en tekorten in stock vermijden en magazijnruimte optimaliseren.

5. Efficiënte retourstroom

Met Twintag uitgeruste verpakkingen maken gestroomlijnde retourstromen mogelijk, waardoor het voor klanten eenvoudiger wordt om te retourneren én bedrijven geretourneerde producten efficiënt kunnen beheren, hetzij voor wederverkoop, recyclage of refurbishment.

Hoewel het concept van UID's in verpakkingen niet nieuw is - denk bijvoorbeeld aan de tracering van een pakket als je iets bestelt bij FedEx of UPS - het gebruik van diezelfde UID om nieuwe toepassingen mogelijk te maken en circulariteit te stimuleren wel.

Laten we dit illustreren met een actief voorbeeld.

Het Boemerang-project, geleid door MIVAS en Kingslize Pizza in Mechelen, België, is een voorbeeld van hoe digitale technologie de circulaire economie kan vergemakkelijken binnen de horecasector. Het project toont hiermee mooi de praktische voordelen aan van de integratie van digitale ID’s in herbruikbare verpakkingssystemen.

De operationele keten

Wat Boemerang onderscheidt, is zijn efficiënte logistieke keten, die een integraal deel uitmaakt van zijn succes. Het werkt als volgt:

1. Aanbieden van herbruikbare verpakkingen: horecazaken die deelnemen aan het Boemerang-project leveren hun aanbod in herbruikbare verpakkingen. Elke verpakking is voorzien van een unieke QR-code, die dient als digitale ID.

2. Interactie met de consument: wanneer consumenten een aankoop doen, krijgen ze een herbruikbare verpakking te leen, in ruil voor een kleine waarborg. De horecamedewerker scant de QR-code, registreert de verpakking in het systeem en traceert zo het gebruik ervan.

3. Retourneren en terugbetalen: consumenten kunnen de gebruikte verpakking terugbrengen naar eender welke deelnemende horecazaak. Bij teruggave wordt de verpakking opnieuw gescand door de horecamedewerker en wordt de waarborg terugbetaald aan de consument.

4. Inzameling en logistiek: de verpakkingen worden bij de horecazaken opgehaald door fietskoeriers van Kingslize Pizza en vervoerd naar een speciale logistieke hub aan de rand van Mechelen. Dit systeem zorgt voor efficiënt en milieuvriendelijk transport.

5. Reiniging en herdistributie: vanaf de logistieke hub zorgt MIVAS voor de ophaling en reiniging van de verpakkingen in hun state-of-the-art wasstraat, die speciaal is ontworpen om verpakkingen van verschillende maten, vormen en materialen te kunnen reinigen en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen voor voedselveiligheid. Tijdens deze fase wordt de verpakking nogmaals gescand en opnieuw toegewezen aan de juiste horecazaak. Dit zorgt ervoor dat elk stuk verpakking terugkeert naar zijn oorspronkelijke locatie, klaar voor hergebruik.

6. Terugbrengen naar de horecazaken: de gereinigde verpakkingen worden door de fietskoeriers teruggebracht naar de horecazaken en de cyclus is compleet, klaar voor het volgende gebruik.

Impact en voordelen

Het Boemerang-project laat zien hoe digitale UID's het ruggenmerg zijn van elk effectief herbruikbaar verpakkingssysteem, omdat ze zowel de operationele efficiëntie verbeteren als de betrokkenheid van de consument vergroten. Door een transparant, efficiënt systeem voor het volgen en beheren van verpakkingen draagt het project bij aan een aanzienlijke vermindering van afval en ondersteunt het de principes van de circulaire economie. Het toont ook aan hoe een goed ontworpen logistieke keten, gecombineerd met digitale technologie, een naadloos en duurzaam verpakkingssysteem kan creëren.

Dscf3374

De overgang naar een circulaire economie vereist innovatieve oplossingen, en digitale ID’s op herbruikbare verpakkingen blijken een cruciaal onderdeel van deze verschuiving te zijn. Door nauwkeurige tracering mogelijk te maken, de betrokkenheid van de consument te vergroten en de operationele efficiëntie te verbeteren, bieden digitale ID's een schaalbare oplossing die de manier waarop we met verpakkingen omgaan kunnen veranderen.

Zoals initiatieven als Boemerang aantonen, ondersteunt de integratie van digitale ID's in herbruikbare verpakkingssystemen niet alleen duurzaamheidsdoelen, maar ook economische voordelen.

Twintag en MIVAS bundelen hun krachten ook in andere soortgelijke projecten, bijvoorbeeld het onlangs gelanceerde proefproject 'Retourpack', waarbij het gebruik van herbruikbare sixpack-kratten getest wordt voor Cornet-bier in samenwerking met DW Reusables, Carrefour, en Brouwerij Royal Swinkels.

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van Twintag voor meer info over hun  BoemerangRetourpack of hun andere toepassingen voor traceerbare verpakkingen!